Очаква се на него да стане ясно откога ще бъдат увеличени майчинските

Новото правителство се събира на първото си заседание. Очаква се на него да стане ясно откога ще бъдат увеличени майчинските

 

Парламентът вече реши, че майчинските ще се увеличат. Въпросът е дали това ще стане от юли, или от октомври. За да взимат повече майките от средата на годината, са нужни 15 милиона лева. Ако увеличението влезе в сила през последното тримесечие, ще се търсят около 8 милиона.

 

Още с встъпването си на власт премиерът Пламен Орешарски декларира, че социалните разходи ще зависят от това как върви бюджетът

 

Дни след като заработи новото правителство, финансовият министър Петър Чобанов обяви, че очаква приходната агенция да събере около 1 милиард лева по-малко, отколкото е заложено в бюджета. Това означава, че трябва да се свиват и разходи, за да не се отваря дефицитът. В противен случай рискуваме санкции от ЕС, ако преразходът надскочи 3,5 процента.

 

Към края на април натрупаният дефицит в хазната е около 300 милиона лева. Според гласувания бюджет за 2013 преразходът не трябва да надскочи 1,1 млрд. лева. 

 

По традиция, преди да предприеме каквито и да е действия, всяко ново правителство анализира най-напред бюджетния дефицит, познат още като „дупка в хазната”.

 

Така беше и преди четири години, когато сегашният премиер, тогава отиващ си финансов министър, трябваше да отговаря на въпросите какво оставя.