Стихията е добила катастрофални размери

19 пожарникари загинаха при борба с голям горски пожар в американския щат Аризона. Разпространяващият се бързо пожар избухна в петък, вероятно в резултат на небрежно боравене с огън. От неделя обаче пожарът е добил катастрофални размери, а за разпространяването му допринасят силният вятър и високата температура на въздуха. Заради стихията са евакуирани десетки къщи, 600 души са преместени във временни убежища.

 

Загиналите са били част от специално обучен отряд, който обикновено реагира пръв на мястото на пожар и помага за ограничаване на разпространението му. Огнеборците предприели стандартните мерки за ограничаване на стихията. Разположените съоръжения обаче не удържали пламъците, тъй като силни ветрове променили рязко посоката на пожара.


Президентът Барак Обама, който е на официална визита в Африка, поднесе съболезнованията си на семействата на загиналите пожарникари. Държавният глава заяви, че те са били герои и висококвалифицирани професионалисти, които „са застанали на пътя на смъртна опасност, за да защитят живота и собствеността на свои съграждани, с които никога няма да се срещнат”.


Пожарът в Аризона избухна на фона на регистрирани през уикенда рекордно високи температури от над 54 градуса в западната част на Съединените щати.


Броят на жертвите е най-голям за последните 80 години при потушаване на единичен пожар в страната. През 1933-та година 29 огнеборци загиват при пожар в градския парк Грифит в Лос Анджелис.