Службите обаче ще продължат да събират информация, заяви Обама

Президентът Барак Обама обяви, че САЩ ще предоставят на европейските си партньори информация за действията на американската Агенция за национална сигурност по отношение на представителства на европейските държави във Вашингтон и ООН. Обама пое този ангажимент по време на посещението си в Танзания.

 

Американският държавен глава уточни, че  във Вашингтон продължават с оценката на медийните публикации, базиращи се на изнесените от бившия служител на агенцията Едуард Сноудън документи.

 

„Когато имаме отговор, ще се постараем да предоставим всяка желана информация от нашите европейски партньори”, увери американският президент, цитиран от Франс прес.

 

По-рано от Евросъюза се чуха призиви към американското правителство за официално обяснение по скандала. От думите на френския президент Франсоа Оланд днес стана ясно, че Европа няма да води никакви преговори със САЩ, докато не получи гаранции, че шпионирането над европейските институции е прекратено.

 

Американският президент обаче заяви, че разузнавателните агенции на неговата страна ще продължат работата по събиране на информация и отбеляза, че и европейските служби извършват подобни дейности.