През юни неговата експедиция беше нападната от талибани в Хималаите

Алпинистът Иван Томов се завърна в родния си град Русе. През юни неговата експедиция беше нападната от талибани в Хималаите при опит да изкачи многохилядника Нанга Парбат. В трагедията загинаха десет негови колеги от Украйна, Китай, Словакия и Литва, както и един водач от Непал. Въпреки лошия спомен Иван Томов ще продължи с предизвикателствата в Хималаите.


Вечерта преди злополучния ден Иван и още няколко алпинисти се изкачили на 6300 метра. На сутринта чул по сателитния телефон, че всички в базовия лагер са убити.


От този миг на 4200 метра в базовия лагер никой не отговарял. Взели решение да прекратят експедицията, прибрали си вещите и тръгнали бавно надолу към злополучното място.


Когато слязохме долу палатките ни бяха събрани, вещите ни изхвърлени навънка и всички материални ценности ни липсваха. Който си беше оставил парите в базовия лагер, пари не намери. Беше наистина страшно. Огромни локви кръв, мозък и гилзи. Ние спахме на 10 метра от това място. Беше една кошмарна нощ, защото оставиха ни само 4 военни да ни пазят”, спомня си алпинистът Иван Томов.


Целия товар, който са качили на няколко пъти е трябвало да бъде смъкнат наведнъж. Всеки от алпинистите е носел по 40 килограма багаж, включително и този, на загиналите си колеги. 28-годишният Иван Томов е бил убеден, че мястото, където отишъл е най-безопасното в целите Хималаи.


Иван Томов и днес вярва, че в нападението е замесен и началника на базовия лагер. Определя го като противоречива личност, а при разпит детектор на лъжата е определил отговорите на пакистанеца като лъжа.


Въпреки загубата на приятел и стреса, Иван след година обещава да се върне в Хималаите, за да атакува или Нанга Парбат или някой друг от многохилядниците.


Репортер: Олга Василева