От Варненския епархийски съвет съобщиха, че въпросната служителка е дисциплинарно уволнена

Скандали във Варненската епархия – девет дни след внезапната смърт на митрополит Кирил, неговият брат Христо Христов и двама епархийски съветници са подали жалба в прокуратурата срещу деловодителката на митрополията Тони Добрева.


Обвиненията към нея са, че е влизала в покоите на мъртвия владика без разрешение, че е организирала бързото му погребение, лъжейки Синода, че действа по решение на Епархийския съвет, както и че е провалила избора на нов Съвет. Днес във Варна бе отслужена панихида в памет на духовника.


Близките на митрополит Кирил отказват да говорят за конфликта с неговата деловодителка, но заявяват, че очакват реакцията на прокуратурата и искат тя да ограничи достъпа на Добрева до митрополията.


Обвиняваната деловодителка си тръгнала преди обяд от митрополията, разказаха свещенци. Никой не желае да коментира случилото се пред камера. В личен разговор обаче църковни служители споделят, че деловодителката била наричана „женският владика“ и се разпореждала безцеремонно. Братът на починалия духовник категорично отказва коментар по темата.


През целия ден прокурорите във Варна не отгваряха на своите телефони. Когато екип на Нова отиде на място се оказа, че са възпрепятствани и не могат да говорят с медиите.


Скандалът с деловодителката и мълчанието на прокуратурата по случая само засилват съмненията около смъртта на владиката, разказват миряните. Очаква се утре в Светия Синод да изберат нов временен митрополит, след като местните свещеници отпратиха дядо Калиник още в деня на погребението.


Малко по-късно от Варненския епархийски съвет съобщиха, че служителката Тони Добрева е дисциплинарно уволнена. Причината – системно и негативно отношение към свещенослужителите на епархията, изключителна немърливост и безотговорност към възложената й работа. Предстои да й бъде направена финансова ревизия.


Повече по темата гледайте във видеото.


Репортер: Искра Урумова