Ценният дар беше донесен лично от българския патриарх Неофит

Мощи на Света Марина ще пазят едноименния манастир в русенското село Каран Върбовка. Ценният дар беше донесен лично от българския патриарх Неофит, който води празничната служба за храмовия празник.

 

Това е първият случай в историята на манастира, когато в него служи патриарх. Главата на Българската православна църква бе посрещнат от русенски свещеници, водени от игумена архимандрит Емилиян.
 

„Носим частица от мощите на Света Марина, които получихме в дар за нашия манастир „Света Марина” в Каран Върбовка от Негово високопреосвещенство Неврокопския митрополит Натанаил, който е получил тази светиня от Кипърската православна църква. Честит празник и на добър час!”, пожела Неофит.

 

След службата мощите бяха изнесени за поклонение пред манастира, където се събраха стотици поклонници. Много от тях си взеха и от целебната вода, която извира от аязмото на „Света Марина”. Според легендата, който си измие очите с нея, оздравява.

 

Местните хора се надяват, че дългоочакваният ремонт на манастира най-после ще стане факт. Докато това се случи, мощите на Света Марина ще се съхраняват в Русенската митрополия.