Гласуването в долната Камара на Конгреса предизвика ожесточени дебати и неочаквани коалиции

Американският Конгрес се опита да ограничи възможностите на тайните служби да подслушват гражданите, но без успех.


Гласуването в долната Камара на Конгреса предизвика ожесточени дебати и неочаквани коалиции, а силна позиция срещу предложение зае Белия дом. Ограничаването на правомощията на Агенцията за сигурност беше подкрепено от мнозинството демократи, въпреки че президентът-демократ Барак Обама беше категорично против, както и от немалка част от либералните републиканци.


Все пак обаче конгресмените отхвърлиха идеята да се спре практиката за подслушване на десетки милиони американци без съдебна заповед и конкретни подозрения и обвинения.


Законопроектът последва скандалните разкрития бившия агент Едуард Сноудън за мащабността на системата за подслушвания на Американските разузнавателни служби.


Защитниците на идеята бяха категорични, че необявеното събиране на лични данни е нарушаване на основни човешки права и освен това програмата поглъща по 30 милиарда долара годишно. От друга страна се чуха мнения, че е програмата за подслушване е необходимото зло за предотвратяване на трагедии, сходни с тази от 11-ти септември, 2001-ва година.