Военното крило на групировката беше включено в „черния списък” на ЕС

Влизат в сила санкциите, които наложи Евросъюзът по отношение на Хизбулла, съобщиха световните агенции. Днес решението на външните министри на ЕС беше публикувано в Официалния вестник на съюза.

 

Така в европейския списък на лицата и организациите, заподозрени в тероризъм, вече фигурира и военното крило на радикалната ливанска групировка. То е 26-а група в документа, отбелязва Франс прес.

 

Външните министри на страните-членки постигнаха съгласие за мярката на срещата си на 22 юли. Ограниченията предвиждат замразяване на авоарите на военното крило на шиитската партия на територията на ЕС. Представители на Хизбулла не са изброени поименно в списъка, но санкциите ще затруднят влизането и пребиваването на нейни членове на европейска територия, коментират анализатори.

 

Решението на Брюксел, което идва и на основата на напредъка в разследването на атентата в Бургас на 18 юли миналата година, беше посрещнато със серия от негативни реакции от Бейрут. Въпреки че ЕС се ангажира да продължи диалога с всички политически сили в Ливан, каквато е цивилната Хизбулла, от групировката предупредиха, че ще има последствия и заявиха, че Европа ще носи отговорност за бъдещи израелски удари срещу нея и Ливан.