Президентът отрече зад аргументите му за ветото да прозира политическо заиграване

Президентът Росен Плевнелиев наложи вето на актуализацията на бюджета. Той обаче не е съгласен, само с част от промените, предложени от кабинета в основния финансов документ за годината.  

 

Президентът върна текстовете, свързани с приходната част, с разходите, както и с планираното увеличение на външния дълг

 

Един от основните мотиви на държавния глава е липсата на прозрачност. Според Росен Плевнелиев „трупането на стотици милиони в резерв за непредвидени разходи будело съмнение”

 

Президентът обясни и че зад аргументите му не прозира политическо заиграване, защото те били принципни. 


Премиерът предвижда неблагоприятни последици Коментарът на премиера Пламен Орешарски – ветото ще доведе до неблагоприятни последици за социалното и икономическото развитие на страната. Министър-председателят оцени като икономически неиздържани и политически пристрастни доводите на президента Росен Плевнелиев, а позицията му повтаряла тази на ГЕРБ.

 


Правителството няма план ”Б”Още преди президентът да обяви решението си, вицепремиерът с ресор икономика Даниела Бобева  призна, че правителството няма план „Б” при вето от Росен Плевнелиев. 

 

 

Заради наложеното вето председателят на парламента Михаил Миков обяви, че ще бъде свикано извънредно заседание на депутатите на 30 август. Въпреки че преди дни самият Миков заяви, че ваканцията най-вероятно няма да бъде прекъсвана, днешната позиция на Росен Плевнелиев очевидно ще доведе до тази промяна. 

 

В официално съобщение до медиите Михаил Миков призовава парламентарните групи да се запознаят с аргументите на държавния глава и в кратки срокове да изложат позициите си.

 

Межувременно, коментарите от някои от парламентарно представените политически сили не закъсняха. 

 

Според БСП: Ветото на президента е нерегламентирана политическа намеса  


Социалистите хвърлиха вина върху президента за тежкия дефицит в бюджета, който налагал тегленето на заем. Плевнелиев носил отговорност от една страна с назначаването на служебното правителство, а от друга - като министър в кабинета "Борисов".


„Няма друго основание за внасяне на това вето освен политически опити на президента да се намеси в процес, който не е в правомощията на президентската институция, какъвто е бюджетния процес. Въпреки очевидната некоректност на президента с тези му действия, нашият ход ще бъде напълно позитивен”, посочи Антон Кутев от „Коалиция за България”.


А позитивният ход на БСП включва нови обсъждания на актуализацията на бюджета и извънредно заседание на парламента. 


БСП, ДПС и ГЕРБ - реакциитеОт ДПС опровергаха аргументите на президента един по един. Според председателя на бюджетната комисия в парламента Йордан Цонев приходната част на бюджета в стария му вариант е неизпълнима. Предвидените приходи били 1,8 милиарда повече в сравнение с 2012 г.  


„За шесте месеца са изпълнени 400 млн. повече, а за другите 6 месеца трябва да изпълним милиард и 400 милиона, Несериозно е. Няма мярка, която да компенсира толкова лошо планиране на приходите, посочи Йордан Цонев.


Той обясни още, че това което президентът нарича "непрозрачност на разходите" всъщност е практика, която се прилага от всички кабинети до сега - имало разходи, които са непредвидени и непланирани. 


От ГЕРБ обявиха решението за вето като "съвършено обосновано".


„Едва ли би имало някой против социалния пакет от 40 милиона и ни се иска да е много по-голям. Има огромни неясноти по отношение на останалата част от този 1 милиард дълг, посочи Томислав Дончев от ГЕРБ.


В писмо до медиите и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов поиска спешно депутатите да се върнат на работа. Датата на извънредното заседание, която обяви председателят на парламента Михаил Миков - 30 август, е неприемливо късна. 


„Аз не мога да си представя как в подобна ситуация някой може да ваканцува, отбеляза и Томислав Дончев. 


От ГЕРБ ще инициират свикването на извънредното заседание като съберат 48 депутатски подписа,  както изисква правилникът на парламента.

 

От "Атака" не коментира днешното решение на президента.

 

Междувременно, икономисти са на мнение, че сам по себе си актът на държавния глава няма да остави отпечатък върху икономиката на страната. Запознайте се с тази позиция ТУК.

 

Повече подробности ще намерите във видеата.

 

Кой ще спечели и кой ще загуби от ветото на президента - дискусията продължава и утре в "Здравей, България" с мненията на водещи икономически анализатори.