Сирийската опозиция, Арабската лига и Великобритания искат незабавни действия

Сирийската опозиция, Арабската лига и Лондон искат незабавна проверка на сигнала за нападение с химическо оръжие в Дамаск.

 

Лидерът на сирийската опозиция призова за спешно заседание на Съвета за сигурност на ООН след масовото убийство, извършено по-рано днес в района на Дамаск, предаде АФП, цитирана от БТА. Според сирийската опозиция във въздушното нападение срещу квартали на Дамаск са убити 650 души.

 

Опозиционни активисти обвиняват режима на Башар Асад, че е използвал токсичен газ при атаката, но властите отричат, припомня Франс прес. По арабската сателитна телевизия „Ал Арабия” лидерът на сирийската опозиционна коалиция Ахмад Джарба призова Съветът за сигурност на ООН да се събере на спешна среща и да вземе позиция за нападението край Дамаск. Джарба прикани също така международната комисия, която понастоящем води разследване в Сирия за използването на химически оръжия, да отиде на мястото на масовото убийство.

 

Великобритания заяви днес, че ще отнесе въпроса за евентуалното използване на химически оръжия до Съвета за сигурност на ООН, предаде Ройтерс. Британският министър на външните работи Уилям Хейг призова Дамаск да осигури достъп на инспекторите на ООН до мястото на днешното нападение.

 

И Арабската лига апелира към разследващите на ООН да инспектират незабавно района на Дамаск, предаде АФП. Ръководителят на екипа от инспектори на ООН в Сирия, шведският учен Оке Селстрьом заяви в телефонно интервю за новинарската агенция ТТ, че сигналите за използвано химическо оръжие в Дамаск трябва да бъдат проверени. Той посочи, че е видял само телевизионни кадри за нападението, но допълни, че сведенията за броя на жертвите пораждат подозрения, че сигналите за използването на токсичен газ може и да се окажат верни.