Съкращението означава “България за алтернатива на страха, тоталитаризма и апатията”

БАСТА е името на новата формация, която ще основат отцепниците от ГЕРБ на 22 септември. Съкращението означава “България за алтернатива на страха, тоталитаризма и апатията”. Според вестник “Преса” това име вече е запазено в регистрите на Софийския градски съд от бившия депутат на ГЕРБ Емил Димитров, който е и един от бъдещите основатели на политическата сила.

 

Тази седмица учредителите се събират за последни доуточнения. Тогава ще вземат и окончателно решение за името на новата формация. БАСТА е провокативна абревиатура, в която е вложено много съдържание. Така те искат да кажат не само „баста” на Цветанов и Фидосова, заради което напуснаха ГЕРБ, но и „баста” на страха от тоталитарното управление на Борисов. На италиански и испански “баста” означава “достатъчно”. В нашия тълковен речник думата е с двойно значение - “гънка на дреха за украса” и “стига, достатъчно”.

 

Партията БАСТА ще бъде учредена на 22 септември в София от 500 души. На конгреса ще се избере ръководство и ще се приеме устав. Новата формация ще има колективно ръководство от 11 души.

 

 „Всичките неща, които сме изброили, все пак съществуват в нашия бит и затова в самата абревиатура е изписано всичко онова, срещу което ние се борим . Ако има предсрочни избори, което се надяваме да се случи до ранната пролет на следващата година, проектът ни ще бъде готов. Дотогава смятам, че ще сме готови и със структурите. Политически партньори ще бъдат ВМРО и "Модерна България", каза Иван Петров, член на инициативния комитет на БАСТА.

 

Засега няма данни, че на учредителния конгрес ще присъстват и депутати, избрани от листата на ГЕРБ в действащото Народно събрание, но след като БАСТА бъде регистрирана по закона, вероятно един-двама от хората на Борисов ще се присъединят към формацията.