Администрацията на президента планира да информира Конгреса за възможните действия

Евентуална война в Сирия няма да бъде продължителна, както тази в Ирак. Това увери американският президент Барак Обама. А междувременно британското правителство обяви, че няма да предприеме военни действия, преди да се запознае с резултатите от проверката на експертите на ООН, за употреба на химически оръжия. 

 

САЩ са убедени, че сирийското правителство е извършило мащабна атака с химически оръжия срещу цивилни миналата седмица, заяви Барак Обама. Американският президент заяви, че все още не е взел решение за американска реакция на използването на химически оръжия в Сирия, но подчерта, че това трябва да е нещо като "предупредителен изстрел", който да откаже Дамаск от подобни действия.

 

„Ние можем да предприемем ограничени военни действия, без да се впускаме в дълъг конфликт и без да повтаряме случилото се в Ирак, за което много хора се опасяват”, каза Обама.

 

Администрацията на президента Обама планира да информира днес лидери от Конгреса на САЩ за възможните действия спрямо Сирия. Петте постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН не постигнаха споразумение на днешното си закрито заседание по предложената от Великобритания проекторезолюция, която би разрешила употребата на военни средства срещу Сирия.