Пусковете предизвикаха спекулации за началото на военна интервенция срещу Сирия

Ракети бяха изстреляни днес от Средиземно море в Източна посока. Русия обяви, че са засечени "балистични цели". Това породи сериозни спекулации, че вече е започнала интервенция срещу Сирия. След известно забавяне, Израел внесе яснота по въпроса, като обяви, че в действителност е изстреляна ракета като част от съвместно учение със Съединените щати.

 

Израелското министерство на отбраната обяви официално, че е била изпитана финансираната от Съединените щати израелска система за противоракетна отбрана "Хец 2", известна още като "Ароу 2" . Изстреляна е била една ракета "Анкър" ("Котва"), която е трябвало да бъде прихваната от системата. Повече подробности не бяха дадени.

 

Ракетата е била изстреляна в 9:15 ч. тази сутрин местно време – часа, в който Русия обяви, че е засякла изстрелването на две "балистични цели" в Средиземно море по посока източното крайбрежие. Новината от Русия моментално предизвика спекулации, че евентуална цел може да са сирийски стратегически обекти. Дамаск обаче реагира със съобщение, че системата за противовъздушна отбрана не е засякла падането на ракета на територията на страната.

 

Русия съобщи, че две ракети са паднали в морето и предположи, че те може да са били изстреляни от американски военни кораб. Европейският съюз, в лицето на върховният представител на Европейския съюз за външната политика Катрин Аштън, коментира, че не разполага с информация за изстрелване на ракети в района. В същото време Великобритания, която е член на съюза, обяви, че знае за операцията, но няма никакво отношение към учението.