Руският президент предупреди съюзниците за възможните рискове

Президентът на Русия Владимир Путин предупреди бившите Съветски съюзници, че ислямистките бунтовници, които подклаждат войната в Сирия може да стигнат и до техните държави. В някои от тях има големи мюсюлмански общности.

 

Държавният глава допълни, че Русия и нейните съюзници ще осигурят „допълнителна помощ” на Таджикистан при защитаването на границата с Афганистан след като повечето чуждестранни войски напуснат страната през 2014 г.

 

Русия обвини Западните сили, че помагат на бунтовниците в опит да бъде свален сирийският президент Башар Ал Асад, без да обръщат внимание на потенциалните последици от такова действие, предаде агенция Ройтерс.

 

Путин заяви на среща с лидерите на шестте страни-членки на Организацията на Договора за колективна сигурност, че бунтовниците в Сирия може след време да преминат и отвъд границите на държавата и Близкия Изток.

 

„Бунтовниците не се появиха от нищото и със сигурност няма да изчезнат без следа”, каза руският президент. „Възможността тероризма да прелее от една страна в друга е много реална и може директно да засегне интересите на която и да е от нашите държави”, допълни той, като за пример даде ожесточения атентат срещу търговски център в Кения. „Там, доколкото може да съдим, терористите са дошли от други страни и извършват изключително кървави престъпления”.