Фирма получила разрешение за кариера край Негушево без необходимите проучвания

Върховният административен съд предстои да се произнесе по пореден скандал с концесия за добив на камък. Става дума за бъдеща кариера край село Негушево. В сигнал на жители от селото се посочва - бизнесмени са получили право от държавата за добив без да се допитат до общината и без да извършат необходимите проучвания.

 

Още през 2009 г. фирмата е получила право на концесия от Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Според хора от селото обаче, тази концесия е получена, без да са направени необходимите предварителни проучвания. Сондаж бил направен, но на съвсем друго място.

 

Протокол под номер 555 от Регионалното министерство казва, че сондажите са направени на място и земята е възстановена. По думите на геодезисти и в последствие на цяла комисия, това не е вярно.

 

От 2010 г. за концесиите отговаря вече Министерство на икономиката и енергетиката. То отменя документа и правото на концесия за каменодобив. Вече няколко години обаче бизнесмените водят дело срещу държавата. Губят го, но обжалват отново и ще се гледа в четвъртък.

 

Доц. Ивайло Копрев е ръководил фирмата по време на проучванията, вече е бивш нейн управител:

 

„Нямам представа кой го е направил, по мое време се направиха пет сондажа, има протокол от РИОСВ, че са направени. Нямам представа, аз не съм ходил на място, не са ме викали и не знам за такива комисии. Абсолютно по никакъв начин.”

 

Копрев обаче обяви, че вече е морално на страната на хората от Негушево. Все още няма позиция от действащия управител на фирмата Димитър Димитров.

 

Очаквайте още по случая скоро в „Разследване”.

 

Подробности по темата ще научите от видеото.