Въпрос на месеци, а не на години, подчертава президентът на Иран Хасан Рохани

Президентът на Иран Хасан Рохани обяви, че иска да постигне договорка със Запада за ядрената програма на страната си в период от три до шест месеца. Резолюция на ООН по въпроса би била начало на намаляването на напрежението в отношенията между Техеран и Вашингтон, заяви още Рохани.


В интервю за вестник „Вашингтон поуст” Хасан Рохани обяви, че върховният лидер Аятолах Хаменей му е дал всички правомощия да преговаря за ядрената програма. На въпрос кога вижда решение на проблема, държавният глава отговори, че колкото по-скоро бъде приета резолюция, толкова по-добре. Ако Иран има избор, това ще стане от три до шест месеца. Въпрос на месеци е, а не на години, подчерта Рохани.


Очаква се днес да се проведат преговори между Иран и западните държави за програмата за обогатяване на уран. Планирана е и среща между иранския външен министър Мохамад Джавад Зариф и американския държавен секретар Джон Кери. На нея ще присъстват дипломати от Франция, Великобритания, Русия, Китай и Германия.


Анализатори припомнят, че икономиката на Иран е пострадала тежко от продължилите години санкции за ядрената програма, наложени от западните държави и ООН.