Акциите са проведени в Либия и Сомалия

Американските спецчасти са извършили два отделни рейда в Африка срещу високопоставени ислямисти. Операциите са извършени в Либия и Сомалия. В Триполи е арестуван лидер на Ал Кайда, смятан за отговорен за атентатите срещу американските посолства в Кения и Танзания през 1998-ма година. В Сомалия командосите са се опитали да заловят лидерът на групировката „Ал Шабаб”, но операцията се оказала неуспешна. Рейдът е извършен от Екип 6 - същият, който уби Осама бин Ладен, твърдят американски източници.

 

В Сомалия, екипът военноморски тюлени е попаднал под кръстосан огън и се е наложило да се изтегли. Американските власти отказаха да оповестят самоличността на издирвания лидер на групировката „Ал Шабаб”. Той обаче е един от заподозрените за взимането на заложници в търговския център „Уестгейт” в столицата на Кения - Найроби. При терористичния акт миналия месец загинаха 67 души.

 

При отделна операция в Либия е бил заловен Анас Ал-Либи. Той е бил задържан в момента, в който паркирал автомобила си пред дома си в столицата Триполи. Командосите счупили прозореца на колата му, отнели оръжието му и след това го отвели на неназовано място извън страната.

 

Съпругата на ал-Либи, която станала свидетел на рейда, разказала, че хората, които са го похитили, приличали на чуждестранни командоси. Смята се, че 49-годишният Анас ал-Либи е един от организаторите на атентатите срещу американските посолства в Кения и Танзания през 1998-ма година, при които загинаха 220 души. Ал-Либи е в списъка на ФБР за най-издирваните престъпници от повече от десет години. Наградата за залавянето му е 5 милиона долара.