Търсенето значително надхвърля предлагането, очаква се и скок в цените

Тревожна новина за любителите на виното дойде от глобално проучване на пазара – Светът е изправен пред недостиг на така наричаната „напитка на боговете”. Изследване на американска агенция показа, че търсенето надхвърля значително предлагането.

 

Изнесените данни показват, че само през 2012-а година консумацията е надхвърлила реалното производство с цели 300 милиона кашона. Това е рекорд за последните 40 години. Изтъква се още, че количеството на продукцията за изследвания период е на най-ниски нива за последния половин век.

 

Така се продължава тенденция за ежегоден спад след достигането на пик в производството през 2004-та година. В световен мащаб годишно се изпиват над 3 милиарда кашона вино и над 1 милион производители просто не могат да покрият това количество. Така очакванията в краткосрочен план са за дефицит и последващо поскъпване на виното.

 

Все пак има нови сили на пазара като Австралия, Чили, Южна Африка, Нова Зеландия и Съединените щати, чието производство се увеличава прогресивно и в недалечно бъдеще това може да доведе до решаване на кризата.