Муамер Аккаш заяви, че полицията оказва натиск върху служителите на съдебната система

Турският прокурор Муаммер Аккаш днес обяви, че разследването по корупционния скандал, който разклати правителството в Анкара, е било възпрепятствано. „Всички мои колеги, както и обществеността трябва да знаят, че като прокурор аз бях възпрепятстван да започна ново разследване”, заяви Аккаш. В комюникето си магистратът казва, че полицията оказва натиск върху служителите на съдебната система, предаде агенция „Фокус”.

 

Малко след изявлението си прокурорът бе отстранен от случая с мотива, че е направил процедурни нарушения. Главният прокурор на Истанбул Туран Чолаккадъ обясни, че прокурор Аккаш е разпространявал информация пред медиите и не е давал на началниците си навременни сведения по случая.

 

Според отстранения магистрат той е бил възпрепятстван да изпълнява функциите си в рамките на разследването. Аккаш е известен с работата си по деликатни случаи като „Ергенекон” и убийството на журналиста Хрант Динк. Той е ръководил втората фаза от разследването по корупционния скандал, който доведе до оставката на трима министри от кабинета на Реджеп Тайип Ердоган и размествания в правителството.

 

Събитията в Турция започнаха да се отразяват и на икономиката. Турската лира днес понижи стойността си след новината за размествания в правителството на премиера Реджеп Тайип Ердоган. Общо 10 министри бяха заменени, включително трима, които са кандидати за общинските избори през март.