Процентът на хората с наднормено тегло е нараснал два пъти в Китай и Мексико от 1980 г. насам

Затлъстяването на населението вече не е проблем само на развитите страни, сочи британско изследване. Броят на затлъстелите и тези с наднормено тегло в развиващите се страни е достигнал 1 милиард души. За пръв път те са повече от хората с наднормено тегло в богатите държави.

 

Забелязва се изключително бързо нарастване на броя на хората с наднормено тегло в последните 30 години. Според данните на британски учени от 1980-а досега ръстът е над 100 процента.


„Бих нарекъл данните сензационни. Затлъстелите и хората с наднормено тегло са 570 милиона в развитите страни. В останалите вече са над 900 милиона. Говорим за истинска епидемия, която се разпространява с невероятна скорост”, обяснява диетологът Стив Уигинс.


Според специалистите начинът на живот в разрастващите се градове е сред основните причини за тревожната статистика. Високоенергийните храни, напитки с много захар и липсата на движение ускоряват процеса на затлъстяване.

 

Наднорменото тегло се свързва още и с увеличаването на доходите и заседналия начин на живот. Типични примери са Китай и Мексико, където темповете на затлъстяване са най-бързи.


Британският доклад предупреждава, че правителствата на повечето засегнати държави нямат адекватна реакция. Влиятелните лобита в сферата на земеделието и хранителната промишленост също не искат промяна. Изключения правят държави като Дания и Южна Корея, които развиват мащабни правителствени програми за здравословно хранене и начин на живот.