Застрахователите ще настояват сезонната полица да се плаща накуп

Задължителната застраховка „Гражданска отговорност” да се плаща сезонно, а не за цялата година, както е в момента, предлагат от Комисията за финансов надзор. Така шофьорите, които не ползват автомобилите си през всички месеци, ще плащат по-евтино. Дали обаче евтиното няма да ни излезе скъпо, провери Георги Георгиев.


Голяма част от работния ден за Ивайло минава в служебния му автомобил. Рядко обаче изкарва личната си кола от гаража. Въпреки това „Гражданската отговорност” за нея му струва, колкото и за служебната.


„Бих съчетал застраховката с винетката и в случаите, в които не ми трябва за дълги пътувания, бих си преценил разходите”, обяснява Ивайло Божилов.


Затова вариант, при който ще плаща сезонна застраховка за личната си кола, би излязъл по-евтино на Ивайло.


„Много шофьори, особено по-възрастните, ползват автомобилите си много сезонно, да речем, само лятото и есента. През цялото друго време автомобилът седи пред вкъщи и реално няма нужда от полица”, обяснява застрахователният експерт Анелия Ангелова.


Застрахователите са притеснени, че все още не е ясно на какви периоди ще стават плащанията.


„Според мен може да се раздели на топло и студено полугодие - да има 6-месечни полици. Ще е проблем да се управлява голямо разнообразие от варианти по желание на клиента”, заяви Стоян Проданов, изпълнителен директор на застрахователна компания.


Най-вероятно сезонните полици ще са малко по-евтини от целогодишните. От бранша не изключват и спестените от шофьорите средства да рефлектират върху крайната цена на „Гражданската отговорност”. Освен това застрахователите ще настояват сезонната полица да се плаща накуп, тъй като разсрочено плащане би излязло по-скъпо.


Застрахователите настояват за по-ефективен контрол на пътя, за да не се окаже, че шофьорите сключват сезонна застраховка, а я използват през цялата година.


Повече по темата гледайте във видеото.