Това става на фона на усилията на властите да подобрят имиджа си след шумните корупционни скандали

Пекин забрани на членовете на китайския парламент, който се събира тази седмица за ежегодната си сесия, да организират банкети. Това става на фона на усилията на властите да подобрят имиджа си след шумните корупционни скандали. 

 

Близо 3000-те делегати в Общокитайското събрание на народните представители получиха забрана да си разменят подаръци и бяха призовани вече да не включват скъпи ястия или луксозни питиета в менюто на работните бюфети, съобщи говорителката на парламента Фу Ин, информира БГНЕС. 

 

Президентът Си Цзинпин, който встъпи в длъжност преди една година, призова за борба с корупцията на всички равнища, а властите в Пекин редовно искат от кадрите си да проявяват сдържаност и осъждат разточителните разходи и екстравагантните банкети. 

 

Антикорупционната кампания ще присъства в словото при откриването на парламентарната сесия на премиера на страната Ли Къцян. Той ще говори и за бъдещите икономически реформи, както и за проблема с тежкото атмосферно замърсяване в страната. 

 

Говорителката на парламента Фу Ин потвърди, без да разкрива подробности, че той вероятно ще приеме екологичен закон за борба с хроничния смог в големите китайски градове.