Военна намеса на Русия в Крим не е нужна към момента, обяви президентът

Обикновеният човек е страдал при всички президенти на Украйна, включително при Янукович. Това заяви на пресконференция в Москва руският държавен глава Владимир Путин. По думите му в бившата съветска република нищо не се е променило през годините след обявяването на независимост от Съветския съюз:

 

„Корупцията достигна такива предели, каквито ние тук не сме и сънували макар да имаме сходни проблеми… Народът, разбира се, искаше промяна, но тя не може да бъде незаконна”, коментира Путин и добави, че в постсъветското пространство, при тази икономическа ситуация, промените трябва да са само в рамките на Конституцията.

 

Разбирам онези хора на Майдана, които искат кардинални промени в Украйна, защото едни мошеници се сменят с други”, заяви руският президент и добави, че революционната ситуация в страната се е създала още с първите дни на нейната независимост.

 

„Със споразумението с опозиционните лидери Виктор Янукович се съгласи да не използва сила срещу протестиращите и даде указания за изтегляне на всички сили на милицията от столицата. И когато отиде на мероприятие в Харков, опозицията, вместо да освободи всички сгради, както беше договорено, използва отсъствието му и завзе неговата резиденция”, припомни Путин. Освен, че припомни какви са били обстоятелствата, довели до отстраняването на украинския президент, той изрази и недоумение, защо се е стигнало до тук.

 

Руският президент призна, че е поръчал на правителството да проучи вариантите за възобновяване на контактите на министерско ниво и с новите управляващи в Киев, за да бъдат съхранени икономическите връзки. По негово мнение частично легитимен е донякъде парламентът, но всички останали институции не са: "На високо ниво - аз нямам партньор в Украйна. Там няма президент, докато не се проведат избори".

 

Чисто юридически Янукович остава президент”, отбеляза Владимир Путин. Според него обаче с неговата политическа кариера е свършено, а руските власти са го приели от хуманитарни съображения и за да съхранят неговия живот. Путин припомни, че според украинското законодателство има само три начина за смяна на държавния глава – неговата смърт, отказ от поста или импийчмънт. Той нарече „нонсенс” нареждането на новата изпълнителна власт към украинската прокуратура да заведе углавно дело срещу Янукович.

 

„За момента няма необходимост за разполагане на руски войски в Украйна, но такава възможност съществува”, каза още президентът Путин, който беше категоричен, че последните внезапни учения на руската армия не са свързани със събитията в съседната страна.

 

Въоръжените сили ще се използват в краен случай. Но имаме молба от легитимния президент на Украйна за военна помощ за защита на украинските граждани”, заяви Владимир Путин. Руският президент обърна внимание, че единственото, което е направила руската армия в Крим, е да усили охраната на военните си обекти.