При такова минимално възнаграждение сега много хора ще останат без работа, смятат експерти

Минималната и средната заплата у нас могат да се увеличат до европейски равнища, но само благодарение на икономически растеж. Около това мнение се обединиха в „Здравей, България” вицепрезидентът на КТ „Подкрепа” Димитър Манолов и бившият лидер на СДС Мартин Димитров. Двамата коментираха предложението минималната заплата у нас да се увеличи административно до прага от 700 евро.

 

„Няма официална позиция на КТ „Подкрепа” по тази идея. Някой ни преразказва, а позициите на синдиката се пишат черно на бяло”, коментира Манолов в ефира на Нова ТВ. Разбира се, че не съм против. Въпросът е дали това може да се случи. 700 евро е нещо преведено отнякъде. Средноевропейска работна заплата няма. Моят прочит е, че когато има някаква идея – тя се дава на едни хора, които да я провалят. Не твърдя, че има конспирация, но резултатът би бил такъв”.

 

Увеличението на трудовото възнаграждение трябва да стане бавно, постепенно, на базата на икономическо развитие, смята синдикалният лидер. „В България няма пазарна икономика. У нас рискът е при едни, а печалбата - при други. Това е сбъркано тук. Рискът и доходността трябва да са заедно”, каза още Димитър Манолов.

 

„Да говорим не за минималната, а за средната работна заплата, която в България е много по-ниска от други европейски страни. Тя може да се увеличи, но с икономически растеж, а не с административен акт. Иначе резултатът ще бъде, че хората, които взимат по-малко, ще останат без работа, а предприятията, в които работят, ще минат в сивия сектор”, коментира Мартин Димитров. По думите му увеличаването на заплатата не става със закони, единствено чрез ръст на икономиката.

 

Има само един път – по него минаха Естония, Словакия. В началото на реформите Естония е толкова бедна, колкото и в България, но днес заплатата там е три пъти по-висока. Значи е възможно да стане чрез икономическо развитие”, каза още бившият депутат.

 

Холандски депутати казали на Димитров, че „подобни щуротии” никой не може да предложи в тяхната страна, където идеите се филтрират от специален обществен орган.

 

Самото членство в ЕС ни дава възможност заплатата да се увеличи”, смята Димитров. „Необходимо е обаче да бъдат създадени условия за дребния бизнес”.

 

Целия разговор с двамата можете да проследите във видеото.

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си