Шеф на щаба е вицепремиерът Цветлин Йовчев

Специални оперативки за кризата в Украйна ще има всяка сутрин в МВР. Днес в силовото ведомството беше сформиран щаб, чиито задачи са да следи ситуацията в страната и възможните опасности за националната ни сигурност. 

 

Шеф на щаба е вицепремиерът Цветлин Йовчев, а негов заместник ще е председателят на ДАНС Владимир Писанчев. В щаба ще участват всички ведомства в страната. 

 

Основните цели на ежедневния мониторинг ще бъдат: оценка на състоянието на запасите от природен газ и нефтопродукти, както и възможностите за реакция при спиране на доставките от Украйна, план за реагиране при бежанска вълна, както и план за реагиране при евентуални аварии и дори радиационно замърсяване на територията на Украйна. 

 

Военният министър Ангел Найденов увери, че засега няма никаква промяна в действията на армията ни заради ситуацията в Украйна: „Няма нито повишаване на степента на готовност, нито допълнително разпореждане по отношение на ВВС. Носи се обичайното дежурство и обичайната готовност”, каза Найденов.

 

Междувременно руската компания "Росатом" съобщи, че изпълнява в срок всички свои задължения по доставката на свежо ядрено гориво и обратното извозване на отработено ядрено гориво към чуждестранните си партньори:

 

"Независимо от забраната за движение на железопътни композиции, натоварени със свързана с ядрения горивен цикъл продукция през територията на Украйна, издадена от Държавния комитет по ядрено регулиране на Украйна на 28 януари 2014 г., компанията за гориво на "Росатом" - ТВЕЛ ще изпълнява своите задължения по доставката на ядрено гориво за чуждестранните АЕЦ", заяви вицепрезидентът на ТВЕЛ Василий Константинов. По думите му ТВЕЛ продължава да работи в обичайния си режим с всички чуждестранни партньори, които са се отнесли с разбиране към промяната на маршрута.