Близо десет минути опозицията крещеше "Оставка" и блъскаше по банките

Шумен скандал нагорещи атмосферата в парламента. Нервите на управляващи и опозиция не издържаха и в пленарната зала се чуха скандирания като от площада, забележки като от класна стая и коментари за мача утре.

 

От ГЕРБ се заинатиха, че законопроектите за движение по пътищата трябва да бъдат гласувани днес, а не утре, както реши зам.-председателят Мая Манолова. Близо десет минути опозицията крещеше "Оставка" и блъскаше по банките, заглушавайки опитите на управляващите да продължат с обсъждането на законопроекта.

 

Поредният такъв случай и отсъствието на групата на „Атака”, която беше на посещение в следствието, даде повод на опозицията да избухне с нови обвинения, че управляващите не могат да си съберат кворум и бавят гласувания за дни, в които се надяват на повече присъствие. Манолова отговори в същия дух:

 

„Елате утре сутринта в същия състав и ще участвате в гласуването на законопроектите”, обяви зам.-председателят на Народното събрание Мая Манолова.

 

Недоволството на ГЕРБ не смути Манолова и тя даде думата на следващия депутат за следващия законопроект. Последва близо десетминутна игра на нерви и завидна издръжливост на мускулите на ръцете на опозицията и слуха на управляващите. Битката в ината спечели опозицията, която взе думата и освен от Мая Манолова, на практика се оплака и от себе си:

 

„Не можете да владеете залата, г-жо Манолова! Както сте го подкарали, не го карате към добре, г-жо Манолова!”, заяви бившият парламентарен шеф Цецка Цачева.

 

Следващият, който изкрещи, ще бъде наказан”, закани се още веднъж Мая Манолова.

 

Страхил Ангелов от „Коалиция за България” пък призова към спокойствие с думите: „Хайде малко да се успокоим, мачът е утре на стадиона, не днес тук. Искам почивка”.

 

Успокоението дойде с 40-минутна почивка.


Повече по темата гледайте във видеото.