Той посочи енергийната зависимост като една от сериозните заплахи за националната сигурност

Малките и средните предприятия и износът трябва да се подкрепят. Необходимо е да им помогнем да създават контакти с чуждестранни партньори”. Това заяви президентът Росен Плевнелиев в обръщението си към Народното събрание.


Той посочи като най-остри проблеми бедността, безработицата и липсата на икономическа перспектива.


„Шеста година българската икономика боксува. Най-потърпевши са българските домакинства и малките и средни предприятия. Бедността, безработицата и липсата на икономическа перспектива са посочени от българите като най-остри проблеми. Когато обещанията останат неизпълнени, генерират поредна доза недоверие към политиците. Отново ще се обещава”, добави държавният глава.


Според Росен Плевнелиев една от най-сериозните заплахи за националната сигурност е енергийната зависимост.


„ДКЕВР трябва да се превърне в независим регулатор – това смислено и отдавна чакано решение може да се превърне в реалност с промени в Закона за енергетиката. България е европейски шампион по пилеене на енергия”, заяви още държавният глава.


Той посочи, че се полагат усилия в посока енергийна диверсификация като е необходимо да се предприемат спешни действия за изграждане на конекторите с Гърция, Сърбия, Турция.


Като приоритетни проекти за ускорено изграждане на базисна инфраструктура са автомагистрала „Струма”, „Хемус” и тунелът под Шипка. „Седемте български магистрали могат да бъдат изцяло завършени до 2020 г.”, посочи президентът.