Държавният глава призова за конструктивен дебат на евроизборите

Изборите в България за Европейски парламент ще се състоят на 25 май. Това обяви президентът Росен Плевнелиев в обръщението си към Народното събрание. Президентът отчете свършеното с лидерите на политическите партии и отправи няколко критики към управляващите.


Държавният глава апелира партиите да водят отговорна европейска кампания, а не чисто партиен сблъсък по вътрешнополитически въпроси.

 

"От сега е видно, че предизборната кампания в приближаващите избори за Европейски парламент ще бъде тежка и изострена. Отново ставаме свидетели на очерняне на кампания, домиинирана от компромати. Така не се печели доверие, а се отблъскват избиратели. Не искам да вярвам, че това е целта на част от българския политически елит и на тези, които се чувстват по-комфортно зад кулисите. Този начин на мислене и правене на политика е пагубен за всяка демокрация. Нека флашките и СРС-тата отстъпят място на конструктивния дебат по европейския дневен ред", призова още президентът.

 

За пореден път държавният глава защити своята идея, че при всички избори трябва да се провеждат и референдуми по важни за страната теми.

 

И още от казаното от президента пред парламента- Консултативен съвет за национална сигурност ще има, но само при нова ескалация на напрежението в Украйна.