Най-малко 6 души загинаха, хиляди са евакуирани след мощен трус от 8,2 по Рихтер

Най-малко 6 души са загинали, след като мощно земетресение с магнитуд 8,2 разтърси бреговете на Чили. Десетки хиляди бяха евакуирани и прекараха нощта извън домовете си. Епицентърът е бил в непосредствена близо до брега. 

 

Вълни с височина от 2 метра достигнаха крайбрежието на Чили и нанесоха значителни материални щети. В два северни чилийски региона беше въведено извънредно положение, тъй като има опасения от набези на мародери. Няма данни за пострадали българи, както и сигнали за бедстващи наши сънародници. От външното ни министерство продължават да следят ситуацията.
     

Трусът е бил на едва 10 километра под морското дъно и е станал в 23.46 ч. по Гринуич във вторник. Епицентърът е на 86 километра северозападно от минното пристанище Икуикуе, близо до границата на Чили с Перу. 45 минути след труса приливна вълна с височина от два метра е връхлетяла северното крайбрежие на Чили. 

 

Предприета е евакуация на населението там, защото се очакват още по-високи вълни. Властите съобщават за прекъснато електрозахранване, пожари и свлачища. Хиляди жители са напуснали домовете си след мощното земетресение.

 

Президентът на страната Мишел Бачелет обяви зона на природна катастрофа в Северно Чили, в районите до границата с Перу, които са най-силно засегнати от земетресението. Последното мощно земетресение в Чили беше през 2010 г. Тогава трус с магнитуд 8,8 уби 524 души и разруши 220 000 сгради.

 

Трусът беше толкова мощен, че имаше сериозни опасения за цунами по цялото Тихоокеанско крайбрежие на Централна и Южна Америка. Има очаквания, че бедствието може да достигне дори Япония и Хаваите. След часове на напрегнато очакване тревогата беше изцяло отменена.