ФСБ обяви, че е разкрила авторите на атентатите във Волгоград и Пятигорск

Федералната служба за сигурност на Русия потвърди косвено съобщенията, че лидерът на чеченските сепаратисти Доку Умаров е убит. За смъртта му наскоро съобщи електронното издание на бунтовниците „Кавказ център”.

 

„Дейността на водача на терористичната организация ‘Кавказки емират’ бе неутрализирана”, обяви дословно директорът на ФСБ Александър Бортников на заседание на Националния антитерористичен комитет, предаде РИА Новости. Той не даде подробности за обстоятелствата, при които се е случило това, а отбеляза само, че в първото тримесечие на годината са осъществени 33 контратерористични операции, при които са били ликвидирани 36 водачи и 65 членове на чеченските групировки.

 

Бортников се похвали още, че ФСБ е разкрила авторите на терористичните атаки във Волгоград и Пятигорск. Задържани са група лица, свързани с подготовката и осъществяването на ударите, при които загинаха десетки мирни граждани.

 

Доку Умаров е известен като водеща фигура в движението на чеченските екстремисти, който пое отговорност за някои от най-големите терористични нападения в Руската Федерация, включително взривяването на „Невски експрес” между Москва и Санкт Петербург през 2009 г., експлозиите в московското метро на следващата година и атентата на столичното летище Домодедово в началото на 2011 г.

 

През последните години периодично се появяваха съобщения за смъртта на Умаров. През декември чеченският президент Рамзан Кадиров заяви, че терористът отдавна е мъртъв. Тогава думите му не бяха потвърдени официално от федералните власти в Москва.