Половината от тях са в Северна, Южна Америка и Африка

Броят на убийствата в света е намалял, установи доклад на ООН. От организацията обаче отбелязват, че половината от тях продължават да се извършват в региони, където живее само 11% от световното население – Северна Америка, Южна Америка и Африка.

 

437 000 души са били убити през 2012 г. спрямо 468 000 през 2010 г., показват данните на Службата на ООН за наркотици и престъпност (UNODC ), предаде БГНЕС.

 

В Централна Америка са регистрирани 26 убийства на 100 хил. души население, а в Южна Африка – 30. Това е над четири пъти повече от средното в световен мащаб. При това половината от жертвите са били под 30-годишна възраст. 80% от тях са мъже. От мъжки пол са и 95% от извършителите, съобщават от UNODC. Докато мъжете стават жертва предимно на неизвестен извършител, жените най-често губят живота си от ръката на свой близък, отбелязват авторите на доклада.

 

В Северна и Южна Америка убийствата, извършвани от криминални банди, съставляват 30% от общия брой спрямо по-малко от 1% в Азия, Европа и Океания, където делът на убийствата при домашно насилие е по-висок.

 

За четири от всеки 10 убийства са били използвани огнестрелни оръжия. UNODC съобщава още, че само за 43% от убийствата има осъдени.