И българите търсят екзотични породи, дават 20 000 лева за най-голямата домашна котка Савана

Редки породи котки ще бъдат показани за първи път у нас на специализирана изложба на 26 и 27 април в София. В събитието, което има и състезателен характер, ще дефилират около 40 котки. 

 

Публиката ще може да види отблизо изключително редкия Украински левкой – специално селектирана котка, която може да бъде описана като сфинкс с клепнали уши. Гладката им сива кожа има множество гънки, очите са бадемовидни, а физиономията им напомня малко на куче. Причудливото животинче е създадено в Украйна чрез кръстосването на различни породи, като новата е една от най-младите в света - на малко над 10 години. В момента в различни държави живеят около 1000 левкоя. Те изискват специални грижи заради липсата на козина. 

 

За първи път у нас ще дефилира и друг роднина на украинския левкой – Шотландски фолд. Най-характерното за тези котки са клепналите малки уши, които често са плътно прилепнали за главата. Заради тях Шотландският фолд често е оприличаван на сова. Пухкав, с различен цвят козина, кръгло лице и кръгли широко отворени очи, той веднага печели симпатиите почти като плюшена играчка. 

 

Естествена мутация е и в основата на породата Манчкин, която организаторите ще представят също през уикенда. Отличителната им черта са откровено късите крака, които обаче не им пречат да се движат свободно и дори да скачат. Кръстени на приказния народ от книгата "Магьосникът от Оз", те също са много добродушни, любвеобилни и предани любимци. Котката има и различни очи, което много рядко се получава при развъждането на тази порода.

 

Савана е изкуствено селектирана порода, създадена чрез кръстосването на сервал и домашна бенгалска котка. Процесът е дълъг и сложен и започва през 90-те години на миналия век, докато през 2001 година Международната асоциация на котките признава породата официално за най-голямата домашна котка в света. Козината на Савана придобива типичните по-тъмни петна от окраската на сервала. Запазени са и щръкналите уши на африканския хищник. Новият домашен любимец често се държи като куче – може да бъде разхождан на каишка и обича да донася предмети на стопанина си. Савана котките са страхотни скачачи – от състояние на покой и без усилие могат да скочат над 2 метра и половина височина.

 

По време на екзотичната изложба, която ще се проведе в City Centеr Sofia, ще бъдат показани и расови екземпляри от породите екзотик, мейн кууни, хималайски, бамбино, канадски сфинкс, девон рекс, британски късокосмести, турски ангорски котки, невски маскарадни котки.