Посланието е написано едва няколко часа преди именитият кораб да потъне

Последното писмо, написано на борда на "Титаник" часове преди корабът да удари айсберг и да потъне, се предлага днес на търг във Великобритания, съобщават световните агенции, цитирани от БТА.

 

Писмото е написано от Естър Харт, която е сред оцелелите в трагичния инцидент заедно със 7-годишната си дъщеря Ева. Написано е осем часа преди "Титаник" да удари айсберг и да потъне на 15 април 1912 г. и съдържа постскриптум от момиченцето.

 

Посланието също оцелява, тъй като се намира в джоба на палтото, което съпругът на Естър, Бенджамин, ѝ дава, за да се стопли. Бенджамин е сред загиналите при потъването на "Титаник".

 

В писмото, адресирано до майка ѝ в Лондон, Естър Харт пише, че се наслаждават на чудесното пътуване и вероятно ще пристигнат в Ню Йорк по-рано, благодарение на скоростта, която развива корабът.

 

Писмото се предлага на търг от аукционна къща "Хенри Олдридж енд сън" в Дивайзис, Югозападна Англия, и се очаква да бъде продадено за сума от порядъка на 100 000 лири стерлинги.

 

"Писмото е уникално. Това, че е написано на борда на "Титаник", го прави изключително. Още по-голяма значимост му придава фактът, че е написано часове преди фаталния сблъсък на кораба с айсберг", казва аукционерът Андрю Олдридж.

 

Естър Харт умира през 1928 г. До смъртта си през 1996 г. дъщеря ѝ Ева е сред най-известните оцелели от корабокрушението. Тя описва пътуването и споменава за писмото на майка си в автобиографичната книга "Сянката на "Титаник".