Президентът на САЩ предупреди Пхенян, че ще защити Южна Корея при агресия от Север

"Северна Корея се е самообрекла да бъде слаба държава и аутсайдер, чиято укрепена и милитаризирана граница с Юга я разделя от свободата", каза президентът на САЩ Барак Обама в слово пред американски войници в Южна Корея, предаде АФП, цитирана от БТА. Той обяви, че "Амрика няма да се поколебае да употреби военна сила срещу КНДР, за да защити съюзниците си".

 

"САЩ има ангажименти по отношение безопасността на Южна Корея. Няма да се поколебаем да използваме военна сила за защита на нашите съюзници и нашия начин на живот", твърдо заяви Обама в своята реч пред 28 000 американски военни, разположени в Южна Корея.

 

Това, което определя разликата между двете страни, е разривът между една уверена в себе си демокрация и една държава аутсайдер, която обрича своя народ на глад, вместо да осъществи надеждите и мечтите му, продължи той.

 

Обама, който беше на официално посещение в Република Корея, заяви, че КНДР ще се окаже в още по-голяма изолация от международната общност, ако извърши поредния ядрен опит, съобщи ИТАР-ТАСС. На фона на съобщенията, че се очаква Северът да извърши четвъртия си ядрен опит, президентът на САЩ и неговата южнокорейска колежка Пак Гън-хе предупредиха Северна Корея да се въздържа от провокационни стъпки.

 

По-късно днес той пристигна на официално посещение в Малайзия, откъдето ще се отправи за Филипините.