Безспорен фаворит за "най-говорещ" депутат е Мая Манолова от БСП с над 21 часа от трибуната

Колко изговориха депутатите от парламентарната трибуна за тази една година, кои са най-мълчаливите и кои най-приказливите, провери екип на "Новините на Нова”.

 

Твърди се, че думата парламент произлиза от италианската "parlare”. В превод - говоря. Тоест, ако съдим по наименованието, Народното събрание би трябвало да е място основно за приказване. Много от депутатите ни обаче не са на това мнение.

 

Според официалната статистика за близо година Димитър Аврамов от "Атака" е говорил в пленарната зала 5 минути и 5 секунди. Има обаче народни представители, които за същото време изобщо не са припарили до нея – 7 от опозиционната ГЕРБ, петима от управляващата „Коалиция за България”, четирима от партньорската ДПС, по един от "Атака” и независимите. Един от мълчаливците е Александър Методиев от ДПС.

 

Да компенсира тишината през изминалата година се зарича независимият Георги Марков. Други чистосърдечно си признават, че оставят думата на по-добрите и по-опитните. 

 

Безспорен фаворит за най-опитен депутат е Мая Манолова от БСП с над 21 часа от трибуната. С час по-малко я догонва Йордан Цонев от ДПС. С по близо 10 часа са Павел Шопов от "Атака” и Десислава Атанасова от ГЕРБ. Толкова има и Лютви Местан. Той единствен от партийните лидери се класира в челната петица на ораторите в 42-ото Народно събрание.

 

По 6 часа са говорили водачът на социалистите Сергей Станишев и на националистите Волен Сидеров. Бойко Борисов пък не е от приказливите – изказвал се е общо час и 19 минути.