Европа отбеляза своя Ден, Русия – Победата

9-ти май - Денят на Европа и Денят на победата. За над 600-милионната европейска общност празникът е посветен на мира и обединението.   

 

Институциите в Брюксел, Люксембург и Страсбург отвориха вратите си, хиляди се включиха в дебати и концерти.

 

В същото време в Русия отбелязаха Денят на победата с грандиозен военен парад. Тържествата преминават под знака на истинска вълна от патриотизъм, обзела Русия след присъединяването на Крим.

 

У нас Денят на Европа беше отбелязан по необичаен начин - с музика. По-рано днес Софийската филхармония поздрави за празника заминаващи и пристигащи на Софийското летище. Под диригентството на Мартин Пантелеев прозвучаха произведения на европейски композитори от всички кътчета на Стария континент.

 

Концертът на Софийската филхармония включваше от Моцарт до Чайковски, и от Бела Барток до Петко Стайнов. Не беше изпълнен обаче Химна на Европа от 9-та симфония на Бетовен, защото изисква повече инструменти и хор. Всичко беше инициатива на музикантите, на Столичната община и на летището в подкрепа на кандидатурата на София за Европейска столица на културата през 2019 г.

 

В столицата с военен ритуал беше издигнато знамето на Европа и бяха поднесени венци и цветя. Денят, в който празнува Европейският съюз, съвпада с датата, на която е предложено създаването на предшественика на ЕС — Европейската общност за въглища и стомана — през 1950 г. Робер Шуман, френският външен министър по това време, споделя своята идея за нова форма на политическо сътрудничество в Европа, която да направи войната между европейските народи немислима.

 

В Москва пък отбелязаха Деня на победата с мащабен военен парад - най-пищният от 20 години насам. Той премина под знака на истинска вълна от патриотизъм, обзела Русия след анексирането на Крим. В речта си Владимир Путин не спомена ситуацията в Украйна, а говори за героизмът на съветските войници.

 

11 000 военнослужещи и 150 единици бойна техника преминаха по Червения площад. Над главите на хилядите зрители прелетяха 69 самолета и хеликоптера. На някои от БТР-ите се вееха кримски знамена.

 

След като прие парада в Москва, Путин замина за Крим, който неотдавна беше анексиран от Русия. От борда на военен кораб в пристанището на Севастопол, президентът благодари на въоръжените сили за победата им във Втората световна война.

 

Визитата на руския президент в Крим предизвика острата реакция на международната общност. Киев дори отиде по-далеч и нарече посещението на Путин грубо нарушение на суверенитета на Украйна.