Москва призна резултатите, Киев ги нарече „криминален фарс”

Победа на референдума за независимост на Донецк обявиха проруските сепаратисти. В полза на самоуправлението са гласували 89%. В Луганск числото е още по-внушително - 96 на сто от избирателите са подкрепили отцепването от Украйна. 

 

Москва уважава изхода от референдума и настоява резултатите от него да бъдат приложени по мирен начин.

 

Референдумът за независимост на Донецкия регион беше проведен въпреки призива на руския президент Путин за отлагането му. Вот не е имало навсякъде - редица градове са отказали да проведат гласуване. Въпреки това сепаратистите обявиха внушителна победа. 

 

Кореспонденти на западни медии съобщават за редица нередности, като например  липса на избирателни списъци, както и на кабини за гласуване. Появи се информация за чували с предварително попълнени бюлетини. В Славянск мъже с камуфлажни униформи и маски на лицата гласували заедно с възрастни хора. Местни жители разказват, че всеки е можел да даде гласа си, в която избирателна секция пожелае, дори и няколко пъти. 

 

Украйна нарече референдума „криминален фарс”, организиран от Русия. Европейският съюз също реагира остро.

 

„Това гласуване, наречено референдум, има нула валидност пред очите на света. То е нелегално по всякакви стандарти”, заяви британският вътрешен министър Уилям Хейг. 

 

Донецки сепаратистки лидер пък обяви, че след като окончателните резултати от всички райони бъдат съобщени официално, украинските военни ще бъдат смятани за окупационна армия.