Музикантът споделя с младите не само професионален, но и житейски опит

Калин Вельов не за първи път влиза в ролята на учител. Преподавал е и в Холандия. Различното този път е, че освен да показва как се случва магията на ритъма, музикантът споделя и житейски опит. Като лице на евроинициативата „Младежи в действие”, той често обсъжда с децата на какво го е научил животът в чужбина.

 

„Пътувах две години и половина из Европа преди да се преместя окончателно в Холандия, където се дипломирах. Винаги ги съветвам, ако могат за известно време да се откъснат от балканската култура. Който поживее по-далеч, рязко осъзнава, че ценностите могат да имат друг център. Както не спазва правилата тук, много бързо се адаптира да ги спазва там. Въпрос е на личен избор и култура дали ще спреш на пешеходна пътека”, казва музикантът.

 

„Идват хора, които нямат нищо общо с музиката или ударните инструменти, но които са проявили интерес и им е любопитно. Много от тях си мислят, че това е лесно. Когато започнеш да свириш и някой ти покаже в детайли материята, осъзнаваш колко трудно може да е", допълва той.

 

Вельов признава, че един от най-често задаваните въпроси е защо се е върнал в България. „Понякога изпадам в депресивно състояние. Питам се „Защо не останах, а се върнах”. Натрупват се прекалено много негативни неща. Истина е, че съм направил този избор и се опитвам с каквото мога да помогна нещата да стават все по-добри”, казва той и признава, че все пак не вижда нищо лошо в това всеки да избере сам къде да живее.