Това е четвърти вот на недоверие от 2013 г. насам

Четвърти поред вот на недоверие към кабинета внесе ГЕРБ. Този път опозицията атакува властта за провал в областта на енергетиката. Според партията на Бойко Борисов секторът е във финансов колапс и ще има шоково поскъпване на тока.

 

От БСП отхвърлиха обвиненията и заявиха, че проблемите в енергетиката всъщност са наследени именно от ГЕРБ.

 

Изкуственото задържане на цената на тока, отказът на управляващите да предоставят актуална информация за състоянието на НЕК, използването на ДКЕВР като "политическа бухалка" и нарушенията на европейско законодателство по отношение на проекта "Южен поток" са част от мотивите, които Димитър Главчев, Данаил Кирилов, Ивайло Московски и Десислава Атанасова представиха пред медиите, след като внесоха вота в деловодството на Народното събрание.

 

Депутатите ще трябва да се върнат на работа извънредно, въпреки че парламентът не заседава до изборите. Правилото е, че председателят на НС е длъжен да свика заседание в рамките на една седмица след внасянето на искане на вот - за дебати, а 24 часа след края им се гласува и самият вот.

 

Все още не е ясно дали и кога ще бъде насрочено извънредно заседание на парламента, който сега е в предизборна ваканция. Срокът за това е една седмица – тоест непосредствено до деня за размисъл. Под въпрос е и дали власт и опозиция ще успеят да мобилизират редиците си за дебата или отново ще има надиграване с кворума в пленарната зала. Ясно е обаче, че вотът няма как да свали кабинета, тъй като ГЕРБ нямат нужните 121 гласа.

 

Премиерът Пламен Орешарски определи като проява на лош вкус поискания вот на недоверие 10 дни преди изборите.