Жителите на Крим протестираха в подкрепа на Донбас

Най-малко шестима души са убити в Донецк при опит да изнесат телата на загиналите през седмицата от летището, предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА. Информацията е на пресслужбата на самопровъзгласилата се Донецка народна република.

 

При опит за изнасяне на телата на загиналите сепаратисти, украинската армия открила огън по колата на "Бърза помощ" и сепаратистите, при което шестима души били убити. Ръководството на републиката в най-скоро време ще се обърне към Червения кръст с молба да помогне за изнасянето на телата на загиналите от териториите в близост до летището.

 

По-рано премиерът на "Донецката народна република" Александър Бородай съобщи, че при боевете за летището са загинали 60 сепаратисти и около 20 мирни граждани. Той подчерта,че около летището, което е под контрола на редовните украински сили, са разположени снайперисти.

 

"Мирните граждани продължават да загиват всеки ден, в момента никой не може да каже точни числа, защото достъпът до района на летището е невъзможен. И досега не можем да отнесем всички тела и да кажем колко човека са загинали", добави Бородай.

 

Петима мирни граждани са ранени при артилерийския обстрел на град Славянск в Донецка област от украинските сили за сигурност. По данни на представител на сепаратистите обстрелът се извършва от планината Карачун, където са разположени части на украинската национална гвардия и въоръжените сили. Обстрелвани са били районите на машиностроителни предприятия.

 

В Славянск има и проблеми с мобилните комуникации, а части от града нямат достъп до интернет. Предишната вечер са били евакуирани пациентите на градската болница, които са отведени в районната болница в Николаевка, на 18 километра от Славянск.

 

Част от персонала обаче остава в болницата, защото почти всеки ден пристигат нови ранени, добави представителят на сепаратистите. Предишната вечер и през нощта градът и прилежащото селище Семьоновка също са били подложен на интензивен артилерийски обстрел. Включени са били сирените, а в района на селището се чува стрелба от автоматично оръжие.

 

Властите на "Донецката народна република" планират да евакуират в Русия още един или два автобуса с деца от обсадения Славянск. Там те ще останат в почивни домове и лагери, съобщават от пресслужбата. Няколко десетки деца вече бяха изведени, но една от групите беше върната в Славянск от украинските власти.

 

В кримския град Севастопол се състоя митинг в подкрепа на жителите на Донбас. В митинга участваха около 500 души, развяващи руски знамена и знамето на самопровъзгласилата се Донецка народна република. На плакатите беше написано на руски и английски "Спасете хората от Донбас!".

 

Участниците в митинга призоваха жителите на Севастопол по възможност да приютят бежанците от Славянск и да споделят излишните битови уреди с тези, които вече са пристигнали в града. В града е създаден щаб за приемането на бежанци от Донбас. На територията на един от интернатите се намират около 190 бежанци, повечето от тях са жени и деца. Очаква се те да останат в Крим до края на лятото, а около 100 души са готови да приемат гражданството на Севастопол. Три семейства вече са се заселили в приморско селище.