Това е третият подобен инцидент от 2002 г. насам с участието на самолет „Юрофайтър” в Испания

Боен самолет „Юрофайтър” се разби при приземяването в базата Морон, близо до Севиля, Южна Испания, съобщи испанското министерство на отбраната, цитирано от международните агенции. Инцидентът е станал около 14:15 часа местно време, а пилотът на машината е загинал, информира Франс прес.


Това е третият подобен инцидент от 2002 година насам с участието на самолет „Юрофайтър” в Испания. Военната база Морон е използвана както от Испания, така и от американските военновъздушни сили. Само испанските военни обаче имат право да управляват самолети Юрофайтър, припомнят агенциите.


Корпорацията „БАЕ Системс” създава бойния самолет в сътрудничество с Европейската аерокосмическа група „Еърбъс” и италианската компания „Финмеканика”. Консорциумът „Юрофайтър”, най-голямата програма за отбрана на Европа, се конкурира с други производители на бойни самолети.


Миналия месец от „Еърбъс” обявиха, че консорциумът може да прекрати производството на самолета „Юрофайтър” през 2018 г., ако не подпише нови договори за износ на самолета. Разговорите за продажбата на самолети Юрофайтър извън Европа са започнали. Преговаря се с Катар, Саудитска Арабия, Кувейт и Малайзия.