Предвиждат се нови нормативни предложения в областта на младежкото правосъдие

Съдиите напоследък изразявали тревога, че младежката и детската престъпност растат. Това заяви правосъдният министър Зинаида Златанова, която участва в конференция на тема „Деца в конфликт със закона”. Според правосъдния министър тази тенденция изисква превенция и медийно внимание. 

 

От месец април насам в ускорени темпове се извършва анализ на съществуващото законодателство и практики. По думите ѝ до септември - октомври трябва да се оформят нови нормативни предложения в областта на младежкото правосъдие.

 

Тъжно и жалко е, че младежкото правосъдие е едва ли не последното, което започваме да реформираме в областта на правосъдната система”, заяви Златанова. 

 

Проблемите според нея обаче не са само в правосъдната система, а засягат много институции.

 

Става дума като цяло за политики по закрила на децата и разбиране в цялото общество с каква материя се работи”, заяви Зинаида Златанова.

 

Изпълняваният в момента проект от Правосъдното министерство има за цел да доведе до конкретни стъпки в посока промяна на регулаторната рамка, създаване на специализирани съдебни системи за детско правосъдие и други.

 

В момента тече анализ дали трябва да се създадат специализирани съдилища за деца", посочи Зинаида Златанова.

 

Съвместно с Висшия съдебен съвет, омбудсмана и редица министерства се обсъждат различни гледни точки, за да се предложат правила, съответстващи на международните стандарти. 

 

Вицепремиерът изрази задоволството си, че участие в конференцията са взели представители на редица институции, на много партии и на неправителствения сектор.