На 15-и юни се очаква Украйна да даде отговор на събитията от последните дни в източната част на страната

Правят се опити за стабилизиране на обстановката около посолството на Русия в Киев, където  на 14-и юни имаше протестната акция на радикално настроени демонстранти. Те свалиха знамето, преобърнаха няколко дипломатически автомобила и хвърляха по сградата самоделни взривове, камъни и яйца.  
 
15-и юни е обявен за ден на траур в Украйна, след като военнотранспортен самолет на украинските военновъздушни сили беше свален в района на Луганск. Загинаха всички 49 военослужещи на борда
 
Според украинското министерство на отбраната самолетът се приготвял за кацане, когато сепаратисти го атакували от преносим зенитно-ракетен комплекс. Според съобщенията на украински медии, в момента Луганск е под контрола на сепаратистите, но летището е под властта на украинските силови части. Представител на самопровъзгласилата се Луганска народна република заяви пред ИТАР -ТАСС, че не може да потвърди информацията за сваления самолет. 
 
Припомняме ви, че в края на май близо до Славянск беше свален хеликоптер, който също превозваше военослужещи. Тогава загинаха 14 души. 
 
За днес, 15-и юни, е предвидено и заседание на Съвета за национална безопасност. Според президента Порошенко Украйна ще даде адекватен отговор на събитията от последните дни в източната част на страната.