Няма пострадали при взрива. Премиерът Яценюк заподозря тероризъм

Експлозия избухна на газопровода Уренгой-Помари-Ужгород в украинската Полтавска област. съобщи агенция Интерфакс, позовавайки се на областното поделение на Министерството на вътрешните работи на Украйна. По предварителна информация няма пострадали при взрива.

 

Продължават усилията на противопожарните екипи да овладеят огъня. Според очевидци пламъците се издигат на повече от 200 метра. Прекратено е подаването на гориво по тръбата.

 

Украинската милиция съобщи, че взривът е избухнал в участък, намиращ се на километър от най-близкото населено място.

 

Това не е първият подобен инцидент със същия газопровод. Такъв имаше през май в Ивано-Франковска област.

 

Премиерът Арсений Яценюк определи експлозията като опит за терористична атака срещу украинската газопреносна система”. По думите му целта на нападението е Украйна да изглежда като нестабилна държава.

 

Украинската газова мрежа е втората по големина в Европа. Общата дължина на тръбопроводите надхвърля 37 хил. км, отбелязва УНИАН. На територията на страната има близо 1 500 разпределителни станции.

 

Новината за взрива идва на фона на изострянето на поредния газов спор с Русия. След серия от неуспешни преговори за цената на руските доставки за Украйна „Газпром” ограничи подаването на синьото гориво.

 

Операторът „Укртрансгаз” съобщи, че взривът не се е отразил на транзита на газ към Европа. Уренгой-Помари-Ужгород е паралелен газопровод, потвърдиха и от „Газпром”.