Лавров и Буркхалтер се съгласиха, че са необходими спешни допълнителни мерки по линия на ОССЕ

Руското външно министерство покани днес наблюдатели от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) да посетят руски контролни пунктове на границата с Украйна, предаде Франс прес, цитирана от БТА.


„В знак на добра воля и без да чака въвеждането на режим на прекратяване на огъня, руската страна кани наблюдатели на ОССЕ на граничните пунктове "Донецк" и "Гуково" на руско-украинската граница”, посочи в комюнике министерството. Писмо в този смисъл е било изпратено от руския външен министър Сергей Лавров до председателя на ОССЕ и президент на Швейцария Дидие Буркхалтер.


„Сергей Лавров и Дидие Буркхалтер изразиха съгласие, че са необходими спешни допълнителни мерки по линия на ОССЕ, за да може украинската страна да изпълни изискванията, залегнали в Женевското споразумение от 17 април и в Берлинската декларация от 2 юли”, съобщи руското външно министерство след телефонен разговор между Лавров и Бурхалтер.


Двамата единодушно подкрепили идеята ОССЕ да участва в намирането на решение на проблема с размяната на заложници, отбеляза министерството.