Конфликтът Русия-Украйна се пренесе и на българска територия

Конфликтът Русия-Украйна се пренесе и на българска територия. В международния детски лагер в Свети Влас руски аниматор накарал украински деца да съблекат традиционните си носии. Инцидентът станал на 24 юли - Денят на националния флаг на Украйна. 

 

Децата били предупредени, че ако пак облекат носиите си, ще бъдат глобени със 125 евро. Те се оплакали на родителите си, които веднага сигнализирали медиите и у нас, и в Украйна. 
   

Живеещи в Бургас украински граждани дойдоха тази сутрин в Свети Влас, за да се запознаят на място със ситуацията. Според тях станалото е недопустимо и е дискриминация спрямо децата им.

 

Стигна се и до скандал с ръководители на деца от Русия, които твърдят, че подобно нещо не се е случило. В лагера почиват деца от Руския, Украйна и Полша.

 

Екипът на Нова телевизия не беше допуснат на територията на международния лагер. Вчера обаче на проверка е бил украинският консул във Варна, който е пристигнал на място, за да се запознае със ситуацията.

 

Пред камерата застана виновникът за скандала. 

 

"Няма война. За мен не е важно откъде са тези деца - дали от Украйна, или Русия. За децата е важно, докато са тук да забравят думата война, политика. Да забравят за Путин и Порошенко. На тях им беше казано, че са в България и тук е важен българският флаг”, коментира Игор Абессинов, главен аниматор.

 

Украинското външно министерство, цитирано от ИТАР-ТАСС, изразява "възмущение и категорично осъжда дискриминационните действия и украинофобските постъпки”. 

 

Репортер: Цеца Алексова