Той спечели с 377 гласа или над 53% след балотаж с Драгомир Стойнев

Новият председател на БСП е Михаил Миков. Той спечели с 377 гласа или над 53% след балотаж с Драгомир Стойнев.

 

На трето място остана Корнелия Нинова. Янаки Стоилов зае четвъртото място в надпреварата.

 

"Ще бъде трудно, но заедно с вас, с тези, които подкрепиха мен и другите кандидати, ще стигнем до резултат, достоен за 120-годишната партия, за партията, която най-искрено и автентично защитава интересите на мнозинството български граждани. Защото България има право на друго бъдеще, защото еднодневните политици не могат да бъдат тенденция в новата политическа история на България. Защото БСП като най-голямата, заслужава да бъде и най-силната партия, водеща България в ХХІ век”, заяви Михаил Миков пред делегатите на 48-мия конгрес на партията.

 

Той благодари и на бившия вече лидер на БСП Сергей Станишев.

 

"Състезанието беше трудно, но трудното тепърва предстои. БСП, която е най-голямата партия, трябва да бъде и най-силната”, заяви още новоизбраният лидер на БСП.

 

На въпрос дали ще включи в екипа някой от претендентите за поста, Миков заяви, че е твърде рано да говори за това и добави, че не желае да работи под натиска на хора и организации, които искат да влияят на БСП. Според него е важно промяната в левицата да бъде за доброто на България. 

 

Припомняме, че до избора му се стигна след балотаж с министъра на икономиката и енергетиката в оставка Драгомир Стойнев. След него с малка разлика се нареди Корнелия Нинова. Янаки Стоилов зае четвъртото място в надпреварата.

 

Въпреки че се смяташе, че Стойнев е отслабил позициите си и на балотаж срещу Миков ще се изправи Мая Манолова, нещата се обърнаха. Стана така, че Манолова не зае дори третото място в надпреварата, а остана пета. Дали, как и защо са се преразпределили гласовете -  тепърва ще стане ясно. 

 

Кой е Михаил Миков?

 

Михаил Миков е завършил право в Юридическия факултет на Софийския университет. Има специализации по правата на човека в Монпелие, Франция, по данъчно облагане – Вашингтон, САЩ, антикорупционни практики – Италия. Михаил Миков е председател на 42-рото Народно събрание от 21 май 2013 г. до момента. Народен представител е в 38-мото, 39-ото, 40-ото и 41-вото Народно събрание. Бил е министър на вътрешните работи в правителството на Сергей Станишев, както и зам.-председател на БСП, отговорен за парламентарната дейност и съдебната система в БСП към юни 2012 г.