Еврокомисията увеличава хуманитарната помощ за Сирия

Най-големият бежански център в Австрия от утре няма да приема повече новодошлите. По думите на премиера на провинция Долна Австрия Ервин Прол отношението в обекта е „нехуманно и неприемливо”, предаде БГНЕС.

Още по темата

 

Оказва се, че центърът „Трайскирхен”, който се намира южно от Виена, вече е приютил три пъти повече хора от препоръчителния му капацитет – 480 души. Основна част от тях, около 40%, са сирийци, които бягат от гражданската война в тяхната страна, информира Франс прес.

 

Прол обвини властите в другите австрийски региони, че не са изпълнили своята квота за бежанци, упрекна и канцлера Вернер Файман, че не е предприел необходимите мерки за преодоляване на проблема.

 

Бежанският въпрос стана повод за взаимни критики между централната и местната власт в Австрия, като предизвика напрежение и между участниците в управляващата коалиция.

 

Междувременно стана ясно, че Европейският съюз увеличава хуманитарната помощ за Сирия. Заради задълбочаващата се криза там Еврокомисията ще отпусне допълнително 50 млн. евро.

 

Увеличение ще има и на средствата за съседните на конфликта държави, които понасят основната тежест на бежанската вълна. Те ще получат още 125 млн. евро към вече отпуснатите 75 млн. от Европейския инструмент за съседство и партньорство.