Най-активният народен представител от парламентарната трибуна се оказа Мая Манолова

27 народни представители нито веднъж не са се престрашавали да вземат думата от трибуната на 42 Народно събрание за близо година работа. Това показва справка на Народното събрание, която БГНЕС получи по Закона за достъп до обществена информация.

 

Оказва се, че най-мълчаливата парламентарна група през изминалата година е "Коалиция за България” - 10 нейни депутати не са правили никакви изказвания. Следват ги 10 мълчаливи депутати от ГЕРБ, трима от ДПС, трима независими и един от "Атака”.

 

Най-активният народен представител от парламентарната трибуна е зам.-председателят на НС Мая Манолова, която за една година е говорила цели 21 часа 52 минути и 21 секунди и е направила 672 изказвания. 

 

След нея се нарежда депутатът от ДПС Йордан Цонев с 21 часа 38 минути и 26 секунди, с общ брой изказвания 594. Трети в тази листа е лидерът на ДПС Лютви Местан, който е изказвал тезите си 10 часа 9 минути и 42 секунди. Неговите изказвания са само 124, но за сметка на това - най-дълги.

 

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов за една година има едва 29 изказвания от парламентарната трибуна, които са му отнели общо 1 час 24 минути и 51 секунди. За сметка на това той е особено активен в изявите си пред медиите в кулоарите.

 

Волен Сидеров и Сергей Станишев са говорили от трибуната почти еднакво време - Сидеров - 6 часа, 57 минути и 14 секунди, а Станишев - 6 часа, 28 минути и 49 секунди. Само бройката на изказванията е различна - Сидеров - с 82, а Станишев - с 49.

 

Сред разговорливите са и Десислава Атанасова от ГЕРБ и Павел Шопов от "Атака”. С над 5 часа изказвания са и Атанас Мерджанов, Корнелия Нинова, Менда Стоянова, Петър Курумбашев, Цветан Цветанов, Цецка Цачева, Четин Казак, Янаки Стоилов и други.