Ограничаването на вноса на храни от Съюза е политически мотивирана мярка, смятат в Брюксел

Европейският съюз е готов „да предприеме действия” след решението на Русия да ограничи вноса на храни и селскостопански продукти от страните-членки, заявиха от Европейската комисия, предаде Франс прес.

Още по темата

 

Тази мярка е ясно политически мотивирана”, се казва в изявление на изпълнителния орган. „След пълна оценка на руските мерки от страна на Комисията, си запазваме правото да предприемем подходящи действия”, посочват от Брюксел.

 

С указ на президента Владимир Путин вчера Москва обяви, че прилага ответни мерки за държавите, които са въвели или подкрепили санкциите срещу нея. Днес руското правителство определи списък със селскостопански и хранителни стоки, чийто внос в ЕС ще бъде ограничен или забранен за период от една година. Забраната обхваща и продукти от САЩ, Австралия, Канада и Норвегия.

 

Износът на хранителни и селскостопански продукти с произход от страните от ЕС към Русия миналата година е бил на стойност 11,8 млрд. евро или 10% от общия аграрен износ на блока, припомня БГНЕС.

 

Говорител на Комисията отказа да даде допълнителни подробности относно това какви действия може да обмисли Евросъюзът.

 

„Подчертаваме, че ограничителните мерки на ЕС са пряко свързани с незаконното анексиране на Крим и дестабилизацията на Украйна. Европейският съюз остава ангажиран с деескалация на ситуацията в Украйна”, заявяват от Брюксел.